1. Преминаване към съдържанието
  2. Преминаване към главното меню
  3. Преминаване към други страници на ДВ

Чие е Охридско-дебърското въстание?

М. Йованоски, Н. Цеков21 октомври 2013

Един забравен бунт отпреди 100 години предизвика поредните българо-македонски обвинения на тема история. Кои са били участниците в Охридско-дебърското въстание и защо са излезли на своята предварително обречена битка?

https://p.dw.com/p/1A1ZK
Снимка: Diozesanmuseum Paderborn CREDO/Wolfgang Noltenhans

Два месеца след края на Балканската война в Дебърско, Стружко и Охридско избухва въстание срещу Букурещкия договор. Тое потушено след четиридневни сражения със сръбската войска. По повод 100-годишнината от събитието в Струга се проведе научен форум, в рамките на който историци от Косово, Албания и България се опитаха на възстановят историческата истина. Техни македонски колеги публично огласиха недоволството си, че не са били поканени за участие.

Според македонските медии, българските и албанските историци интерпретират въстанието като бунт на българи и албанци, игнорирайки македонското участие. А както казват пред Дойче веле македонски историци - техни български колеги не за пръв път изкривяват фактите от по-близката и по-далечната македонска история. Последният случай бил особено неприятен, защото това се случило в Струга, на македонска земя.

Какво казват фактите

Според Даме Лозаноски, председател на СДСМ в Струга, исторически факт е, че македонски войводи са били част от въстанието. Зоран Тодоровски, директор на Държавния архив на Македония, задава реторичния въпрос: "Щом са от този край, българи ли са или са македонци? Сами знаете и знаем кой какъв е бил, без значение какво пише в документите".

Andrey Kobachev Europaabgeordneter Bulgarien
Евродепутатът Андрей Ковачев е изпратил специално обръщение до участниците във форумаСнимка: BGNES

Българският евродепутат Андрей Ковачев е изненадан от тези думи: "Точно обратното иска Европейският парламент - внимателен и критичен прочит на документите и обединяване около обективните исторически факти за България и сегашната Република Македония, които да се изучават в училищата на двете страни и да възпитават младите хора в толерантност към съседите. Пример за подобен подход бе и конференцията в Струга, на която присъстваха историци от Албания, Република Македония, Косово и България", смята българският евродепутат.

Срещу преиначаването на истината

Андрей Ковочев е учуден от упреците, че при обсъждането на участниците в Охридско-Дебърското въстание не е било споменато за македонско участие в бунта срещу установилата се след Междусъюзическата война сръбска власт. "През 1913 г. понятия като "македонци" и "македонска нация" не са съществували. Историческата истина е, че през септември 1913 българите заедно с албанците са се вдигнали срещу една жестока окупация и тази истина няма как да бъде преиначена или забравена".

Ковачев възразява и срещу твърдението, че на форума в Струга не са били поканени македонски историци: "Тезата е на професор Зоран Тодоровски, директор на Държавния архив на Република Македония. Това е изумително, защото на срещата в Струга е присъствал именно заместникът на професор Тодоровски Керим Лита. Независимо, че г-н Лита е етнически албанец, той е представител на македонска държавна институция", изтъква Андрей Ковачев, който е изпратил специално обръщение към участниците във форума. Според организаторите, поканени са били и други македонски историци, които обаче не са поискали да участват.

Прескочи следващия раздел Повече по темата

Повече по темата

Покажи още теми