Гръм, пукот на пушки, автентични униформи и носии, както и оръжия от онова време. В Градската градина на София се проведе възстановка на един от най-славните моменти в българската история, а именно - избухването на Априлското въстание преди 143 години на 20 април 1876 г. (1 май по нов стил).

Изстрелът с черешовото топче в Клисура от Боримечката беше една от живите картини, съобщава БГНЕС. 

"Нашата цел е да го направим в столицата, тъй като не всички столичани могат да отидат действително на местата, където са се провели тези събития. Искаме да покажем, всеки българин когато гледа, това въодушевление, което е било, което ние пресъздаваме, да се чувства горд, че е българин", каза доц. Георги Маринов, който е председател на национален съюз "Единение".

Около 35 души участваха във възстановката. "Правим го за втори път на същото място и смятаме, че децата особено, ние за тях го правим, могат да научат нещо, което не го пише в техните учебници", посочи доц. Маринов.

Първата жива картина пресъздаде общото събрание в Оборище. Втората картина - избухването на въстанието в Копривщица, пукването на първата пушка, писането и изпращането на кървавото писмо. Имаше полагането на въстаническа клетва. А четвъртата беше изстрелът с черешовото топче в Клисура от Боримечката.

Събитието се организира от Национален съюз "Единение" с подкрепата на Столична община.

Априлското въстание избухва предсрочно на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. Въстанието е организирано от Българския революционен централен комитет (БРЦК).

Въстанието избухва предсрочно заради предателство, с гръмването на първата пушка и изпращането на кървавото писмо, написано от Тодор Каблешков. А по план е трябвало да започне на 1 май 1876 година.