Обявиха национален литературен конкурс в чест на 830 г. от въстанието на Асен и Петър

Публикувано на нд, 1 февр. 2015
733 четения

Ученици и студенти от цялата страна могат да се включат в конкурса за литературно творчество, посветен на 830-годишнината от въстанието на Асен и Петър. Състезанието е за проза и поезия, посветени на темата “Пролет в Търновград”.

Националният конкурс беше обявен от Младежкия информационно-консултантски център и литературен клуб “Ерато” при Природоматематическата гимназия “Васил Друмев” във Велико Търново.

“Нашият творчески клуб развива дейност повече от 15 години и вече заема достойно място в културния живот на града. Конкурсът “Пролет в Търновград” беше само училищен, а сега имаме амбицията да привлечем за участие в него талантливи младежи не само от региона, но и от цялата страна”, обясни директорът на ПМГ Милка Илиева.

Творческата надпревара се организира с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта и в партньорство с областна управа и общините Велико Търново и Лясковец. “Целта е да се провокират творческите търсения на младите хора по отношение присъствието на древния Търновград в съкровените моменти от живота на формиращи се личности. Чрез силата на художественото слово да се осмисли връзката между заветите на древните боляри, старопрестолния дух, забързаното ежедневие и вдъхновени от пролетното възраждане преживявания”, каза Иванка Лазарова от младежкия център в старата столица.

Конкурсът е индивидуален и в него могат да участват ученици от 8 до 12 клас и студенти от първи до пети курс. Те могат да представят по три стихотворения, две произведения в проза – есе или разказ, както и до три творби поезия и проза. Класирането на най-добрите автори ще направи жури, в което ще бъдат привлечени творци, видни общественици от Велико Търново и членове на клуб “Ерато”. Резултатите ще бъдат обявени на официална церемония в навечерието на празника на града 22 март.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново